0

item(s)

Ft

Előjegyzés JBB Live Webshop

Ars Poetica Syrah 2020

15 000 Ft

Leírás

Főborászunk, Kövesdi Zsófia újabb ritkaságszámba menő alkotása

Zsófia innovációs kedvének és tehetségének köszönhető ez a Villányra egyáltalán nem jellemző tétel. A borvidéken kevés syrah ültetvény található, itt nincs hosszú előtörténete e fajtának.

Az elmúlt másfél évtizedben rendre kacérkodtunk a gondolattal, hogy aprócska syrah területeink termését kitűnő fajtaborként palackozzuk. Ehhez azonban kellett egy olyan borász, aki maga is erősen ambicionálta egy különlegesség elkészítését.

A 2020-as évjárat optimálisnak tűnt egy ilyen kísérlet számára. Erős terméskorlátozással 1,2 hektárról 5 ’ 434 kg prémium alapanyagot szüreteltünk október 5.-én. A tökéletes fenolos érettség mellett a túlérés leghalványabb jelei sem mutatkoztak. 6g / l savtartalmat és 14,5 alkoholpotenciált mutatott az analitika. Ez körülbelül egy Dél -francia syrah paramétereivel egyezik meg.

Az erjedés 23-24  °C – on ment végbe egy 50 hl-es fakádban, napi kétszer kíméletes körfejtéssel homogenizáltunk. Ennek következtében a tanninok mérsékelten oldódtak bele az alkoholos közegbe, egy közepesen vastag vörösbort kaptunk.

A tétel francia, amerikai és magyar „ medium „ pörkölésű hordókba került. A 12 hónapos részint 225, részint 500 literes kishordókban végzett érlelés a syrah jellegzetes borsos és virágos jegyeket kiemelte, emellett vaníliás és étcsokoládés aromákkal gazdagította.

Letöltés előtt külön - külön végig kóstoltuk az egyes rész – tételeket. Szigorú minőségi szortírozást és házasítási próbákat követően a kiválogatott mennyiség 2 ’ 293 palack Ars Poetica Syrah 2020 -at eredményezett.

A bor nem egy robosztus, lekváros újvilági shiraz, sokkal inkább a Rhone – völgy syrah stílusát képviseli.

Említsük meg azoknak a nagyszerű embereknek a nevét, akik előrelátásukkal és kockázatvállalásukkal - azzal, hogy a borvidéken addig idegen syrah -t már két évtizeddel ezelőtt telepítették – lehetővé tették e nagyszerű tételünk létrehozását: Róth Kára és József, valamint Nagy Zsolt.

Tulajdonságok

Évjárat:
Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2022
X