Mi a különbség a házasítás és a pancsolás között?

Az alábbi kérdés érkezett hozzánk a Facebookon:
„mi a különbség a pancsolás és a házasítás között?”

A válasz erre elég könnyű. Mielőtt megadjuk, egy dolgot feltétlenül tisztázzunk: számunkra a bor a természet csodás és nagylelkű ajándéka az emberek számára. Mi a bornak meg kívánjuk adni a kellő tiszteletet. Vannak, akik a bort olcsó és egyszerűen elérhető tudatmódosító szerként kezelik. Ők a másik csoport.
mm.jpg

A házasítás jól képzett, tapasztalt, szakmailag felkészült, önmagukkal és vásárlóikkal szemben igényes borászok technikája arra, hogy minél érdekesebb, minél élvezetesebb tételeket készítsenek a borkedvelő nagyközönségnek.

A „pancsolás” megközelíthető jogi és morális szempontból.

Jogi szempontból „borpancsolás”, amikor bor jellegű alkoholos italt készít valaki

  • nem szándékosan ( butaságból, felkészületlenségből, hanyagságból adódóan )
  • szándékosan ( gazdasági előny megszerzésének csalárd szándékával )

a bor előállításának törvényi szabályozását semmibe véve vagy megkerülve.

Morális szempontból – ez a mi szubjektív megközelítésünk – „pancsolás”, amikor valaki a törvény minden betűjét betartva készít jogilag bornak minősülő italt, ami emberi fogyasztásra éppen még alkalmas, egyedüli haszna azonban csak az okozott valamilyen mértékű alkoholmámor. Példa erre a polcokra kerülő asztali és „kannás borok” sokasága, melyek esetében elég gyakran látjuk a „Származási hely: EU” megjelölést. Ennek ellentételezéseként a magyar borágazat is „megkínálja” a külföldet ( 2018. évi adat ) évente 36 millió liter 0,5 ( fél ! ) eurós literenkénti átlagárú alapanyaggal. El lehet képzelni a belőle készült borok magasan szárnyaló színvonalát…

2019-ben ( OIV – International Organisation of Vine and Wine adat ) a világ bortermelésének ( pezsgő nélkül ) 38 % -át adták a „ kannás” borok MENNYISÉGBEN; ÉRTÉKBEN ez a borpiac „izmos”  7 % -át képviselte.

Magunk részéről pénzt, időt és energiát szánunk a borral kapcsolatos ismeretek széles körű terjesztésére. Tesszük ezt azért, hogy felkeltsük bor iránt érdeklődő embertársaink igényét arra, hogy jó minőségű borokkal járuljanak hozzá életminőségükhöz.

Jó példa a házasított, kiváló borra:

Koh – I – Noor 105.6 2012

A londoni Women’s Wine & Spirits Awards 2020 és

a düsseldorfi AIN 2019 aranyérmese.

Webshop link

 

kin_105_6.png

kohinoor_105_6_2012_1.jpg

 

Kapcsolódó cikkünk: Borházasítás mint művészet

https://jammertal.blog.hu/2020/12/30/borhazasitas_mint_muveszet

Termék: https://jbb.hu/termek/koh-i-noor-105-6-2012/

 

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

***

A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva.

Címkék:


Legfrissebb bejegyzések

„Amit elvállalok, azt tűzön-vízen keresztül végigviszem”

Nagy Zsolt kulcsfontosságú szerepet tölt be a Jammertal Borbirtok életében. A villányi terroirt úgy ismeri, mint a tenyerét. Több évtizedes tapasztalata és a szőlő szeretete teszi őt azzá a szakemberré, aki az oltványok telepítésétől kezdve egészen Nagyborrá formálódásukig végigkíséri a folyamatokat. De hogyan válik valaki…

Milyen trendek formálják a Nagybort a jövőben?

Alapvetően fontos különválasztani, hogy mi az, amit többé – kevésbé képzett, magukat megmondó embernek gondoló blogger / boríró / borbiznisz környékén sertepertélő aktivisták próbálnak trendként beállítani és mi az, ami a borüzlettel naponta erős szakmai alapokon foglalkozó, gazdaságilag is érdekelt Nagybor termelők tartanak fontosnak. A…

Nemzetközi sikersorozatunk töretlenül folytatódik

Az idei esztendő első harmadéve is igazolta, hogy nemzetközi szinten a magyar vörösborászatok közül a legtöbb elismerést folyamatosan továbbra is a Jammertal Borbirtok tételei kapják. Sikereink kovácsai: Nagy Zsolt és Kövesdi Zsófia Ami a nemzetközi objektív megítélést illeti, egyértelműen kiemelkedünk a teljes hazai vörösboros mezőnyből….