A villányi terroir a Concours Mondial de Bruxelles 2021 sikerek fényében
A terroir – kissé leegyszerűsítve, de lényegileg – a szőlőfajta-talajszerkezet-klíma találkozása.
Amennyiben egy adott fajta jól érzi magát a közegében, optimálisan képes fejlődni, úgy kiváló bor alapanyaga lehet. Ha nem, nincs sok esély belőle érlelt nagy borok előállítására.
leszüretelt fürtök
Mi most kifejezetten a fentebb említett érlelt, nagy vörösborok szemszögéből vizsgáljuk felvetett témánkat. Minden világversenyen kiderül – és ez az igényes fogyasztói megközelítés is –, hogy mennyiségben bármennyire csak a világ termelésének egy kis százalékát jelentik, pénzügyi és gazdasági jelentőségük nagyságrendekkel nagyobb. Eleve egy borvidék presztízsét a prémium borai és nem a tömegtermelése határozza meg. Ha egy terület alkalmas világszínvonalú minőséget adni, akkor magával húzza az átlagos társait is. Ennek legjobb példája Bordeaux, ahol a szőlőterület mindössze 3 %-án termelt borok adják a borvidék hírnevét. Olaszországban Montalcino húzza magával nemzetközi szintem a sangiovese szőlőfajtát a Brunello márkanévvel, nem a „Chianti Classico”. Ugyancsak Toszkánában is néhány elismert brand (Ornellaia, Sassicaia, Masseto stb.) fémjelzi Bolgheri nevét, megemelve ezzel az egyébként átlagos minőségű egyéb borvidéki borok egységárát.
Egy adott terroir szőlőjéből készített kiugró nemzetközi sikerű bor jelentőségét az adja, hogy feketén-fehéren világossá teszi: az adott környék bizony valóban rendelkezik olyan adottságokkal, melyek globálisan kiemelik.
elégedett szőlész és borász
Bennünket nagy öröm tölt el, amikor azzal szembesülünk, hogy az élet visszaigazolta azt, amiben hittünk. Jelesül azt, hogy a Villányi borvidék rendelkezik mindazzal, ami alkalmassá teszi hatalmas borászati potenciált jelentő különleges tulajdonságokkal rendelkező kékszőlő termelésére.
ígéretes termés
gondos kézimunka
Villány kicsiny borvidék. Mintegy 2 ’ 300 hektár, ami szinte bármely más társa mellett eltörpül. Viszont egyedi talajszerkezete és szub-mediterrán mikroklímája ragyogó képességekkel ruházza fel. A kelet-nyugati irányban mintegy 30 km hosszan Villánytól Hegyszentmártonig nyúló terület mészkő alapon agyagos-löszös struktúrával rendelkezik, mely helyenként barna erdőtalajjal keveredik. A bordói fajták (merlot és cabernet – k) itt igazi otthonra leltek. Az elmúlt években jelentős változást jelentett, hogy egyre gyakrabban találkozunk száraz, napsütéses, kevésbé ködös őszi időszakokkal, ami nagyban hozzájárul e szőlők kívánatos beéréséhez. Ez számunkra kedvező fordulat, hiszen 1990-2015 között mindössze minden második évjárat tette lehetővé a valóban nagyszerű szüretet.
villányi szőlők madártávlatból
Széles teret ad a kísérletezésnek és eltérő „egyéniséggel” rendelkező borok megalkotásának az a tény, hogy rengeteg apró, saját mikrokozmosszal rendelkező szőlőültetvényt találhatunk, ha tudjuk, mit keresünk. Ebben rejlik a szőlészet és a borkészítés művészete.
őszi villányi pillanat
***
Elérhetőségeink
Web: https://jbb.hu/
Előjegyzés: https://jbb.hu/concours-dijnyertes-borok-elojegyzes/
Webshop: https://jbb.hu/borok/
Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/
***
A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva.
Bor, jó magyar bor, borbolt, bor online, magyar borok, prémium bor, luxus bor, Villány, bor webshop, designer bor, designerbor, designer borok. Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot 2015, Cassiopeia Merlot 2015. Concours Mondial de Bruxelles 2021 Cassiopeia Merlot 2015.
Címkék:
Legfrissebb bejegyzések
Nemzetközi sikersorozatunk töretlenül folytatódik
Az idei esztendő első harmadéve is igazolta, hogy nemzetközi szinten a magyar vörösborászatok közül a legtöbb elismerést folyamatosan továbbra is a Jammertal Borbirtok tételei kapják. Sikereink kovácsai: Nagy Zsolt és Kövesdi Zsófia Ami a nemzetközi objektív megítélést illeti, egyértelműen kiemelkedünk a teljes hazai vörösboros mezőnyből….
Villány tesz bennünket naggyá!
Elsősorban azt, aki él, és nem visszaél a világszínvonalú villányi kékszőlő terroir nyújtotta lehetőségekkel. A Villányi borvidék modern története finoman fogalmazva is tele van ellentmondásokkal. Nevezhetjük ezt „növekedési fájdalomnak” is, hiszen a felnőtté válás folyamata mindig nehéz. Viszont egy idő után fel kell nőni, akár…
Mennyire van bajban a (magyar) vörösbor?
Kezdjük a szőlővel Mivel a JBB vörösboros borászat (azért ne feledkezzünk meg Kövesdi Zsófia korszakos 2020-as évjáratú Ars Poetica Chardonnay tételéről, melynek folytatása a 2023-as évjáratból október körül kerül a piacra), írásunk nagyrészt a kékszőlő / vörösbor problémáival foglalkozik. Ezek viszont alaposan beágyazódtak az általános…