szőlész címke bejegyzései
„Amit elvállalok, azt tűzön-vízen keresztül végigviszem”
Nagy Zsolt kulcsfontosságú szerepet tölt be a Jammertal Borbirtok életében. A villányi terroirt úgy ismeri, mint a tenyerét. Több évtizedes tapasztalata és a szőlő szeretete teszi őt azzá a szakemberré, aki az oltványok telepítésétől kezdve egészen Nagyborrá formálódásukig végigkíséri a folyamatokat. De hogyan válik valaki…
Elolvasom
A villányi terroir a Concours Mondial de Bruxelles 2021 sikerek fényében
A terroir – kissé leegyszerűsítve, de lényegileg – a szőlőfajta-talajszerkezet-klíma találkozása. Amennyiben egy adott fajta jól érzi magát a közegében, optimálisan képes fejlődni, úgy kiváló bor alapanyaga lehet. Ha nem, nincs sok esély belőle érlelt nagy borok előállítására. leszüretelt fürtök Mi most kifejezetten a fentebb…
Elolvasom
Legyen saját világszínvonalú bora!
Szeretne a saját elképzelései mentén világszínvonalú bort alkotni? Meglepné, sőt lenyűgözné családját, barátait és üzletfeleit olyan borral, amelynek létrehozásában Ön is aktív szerepet játszik? Mindezt úgy, hogy emiatt ne kelljen egy borászatot felépítenie vagy megvásárolnia? Jó hírünk van: Önnek lehet saját bora anélkül, hogy a…
Elolvasom
Igazi rétegbor: pinot noir
A pinot noir nagyon ősi fajta, mely közeli rokonságban áll a vadon élő „Vitis Sylvestris” szőlővel. Eredete azonban nem határozható meg egyértelműen. Neve a „fenyő” és „fekete” szavakból származik. A fenyő szó arra utalhat, hogy a fajta fenyőtoboz alakú tömött fürtöket alkot. pinot noir ültetvény…
Elolvasom
Tévhitek és téveszmék a borászatban III.
Nagyon fontos megállapítással zártuk e témánk első részét: Egy megfelelő nagyságú borbirtok drasztikus terméskorlátozással is képes NAGY mennyiségű MAGAS minőségű szőlőalapanyagot termelni. A kérdés az, vállalja-e ennek minden gazdasági rizikóját, vagy a könnyebb ellenállás irányát választja. Egyenletes csúcsminőséget kis volumenben termelni jóval egyszerűbb feladat, mint…
Elolvasom
Havas szőlőtőkék téli napsütésben
Üdvözlet az olvasóknak a Jammertal Borbirtokról! Kövesdi Zsófia főborász és Nagy Zsolt szőlész Siklósi merlot ültetvényünk, metszésre várva. napsütéses tél a villányi borvidéken alvó ültetvény A metszés lombhullatás és rügyfakadás között bármikor elvégezhető, leszámítva az extrém hidegidőket. a szőlész komolyan dolgozik A kezdési időpont nagyban…
Elolvasom

„Amit elvállalok, azt tűzön-vízen keresztül végigviszem”
Nagy Zsolt kulcsfontosságú szerepet tölt be a Jammertal Borbirtok életében. A villányi terroirt úgy ismeri, mint a tenyerét. Több évtizedes tapasztalata és a szőlő szeretete teszi őt azzá a szakemberré, aki az oltványok telepítésétől kezdve egészen Nagyborrá formálódásukig végigkíséri a folyamatokat. De hogyan válik valaki…
Elolvasom
A villányi terroir a Concours Mondial de Bruxelles 2021 sikerek fényében
A terroir – kissé leegyszerűsítve, de lényegileg – a szőlőfajta-talajszerkezet-klíma találkozása. Amennyiben egy adott fajta jól érzi magát a közegében, optimálisan képes fejlődni, úgy kiváló bor alapanyaga lehet. Ha nem, nincs sok esély belőle érlelt nagy borok előállítására. leszüretelt fürtök Mi most kifejezetten a fentebb…
Elolvasom
Legyen saját világszínvonalú bora!
Szeretne a saját elképzelései mentén világszínvonalú bort alkotni? Meglepné, sőt lenyűgözné családját, barátait és üzletfeleit olyan borral, amelynek létrehozásában Ön is aktív szerepet játszik? Mindezt úgy, hogy emiatt ne kelljen egy borászatot felépítenie vagy megvásárolnia? Jó hírünk van: Önnek lehet saját bora anélkül, hogy a…
Elolvasom
Igazi rétegbor: pinot noir
A pinot noir nagyon ősi fajta, mely közeli rokonságban áll a vadon élő „Vitis Sylvestris” szőlővel. Eredete azonban nem határozható meg egyértelműen. Neve a „fenyő” és „fekete” szavakból származik. A fenyő szó arra utalhat, hogy a fajta fenyőtoboz alakú tömött fürtöket alkot. pinot noir ültetvény…
Elolvasom
Tévhitek és téveszmék a borászatban III.
Nagyon fontos megállapítással zártuk e témánk első részét: Egy megfelelő nagyságú borbirtok drasztikus terméskorlátozással is képes NAGY mennyiségű MAGAS minőségű szőlőalapanyagot termelni. A kérdés az, vállalja-e ennek minden gazdasági rizikóját, vagy a könnyebb ellenállás irányát választja. Egyenletes csúcsminőséget kis volumenben termelni jóval egyszerűbb feladat, mint…
Elolvasom
Havas szőlőtőkék téli napsütésben
Üdvözlet az olvasóknak a Jammertal Borbirtokról! Kövesdi Zsófia főborász és Nagy Zsolt szőlész Siklósi merlot ültetvényünk, metszésre várva. napsütéses tél a villányi borvidéken alvó ültetvény A metszés lombhullatás és rügyfakadás között bármikor elvégezhető, leszámítva az extrém hidegidőket. a szőlész komolyan dolgozik A kezdési időpont nagyban…
Elolvasom