VARJAS SAROLTA JUDIT

Tulajdonosként csöppentem bele a borászat világába, korábban nem láttam pincét közelről. Hogyan tudtam mégis ezen a számomra ismeretlen terepen megszervezni a munkát, összerakni egy jó csapatot? Szeretek építkezni, de talán működtetni még inkább. Erős bennem az indíttatás, hogy a „jó” nem elég jó.

Számomra nagyon fontos a csapat, akivel dolgozom. A Jammertal csapatban mindenkiben van valami értékes, ami által én is jobb leszek. Tudás, kitartás, lojalitás, a földhöz való viszony, a természet szeretete. Jó látni az emberségüket, ahogy kiállnak egymásért! És azt is jó látni, hogy vendégeinket a saját vendégükként látják, fogadják.

Amit én adok, amit tőlem lehet megtanulni, az a minőség, a precizitás, hogy folyamatosan motiváltak legyünk a minőségre minden szinten. Nálunk nincs félmegoldás, ha ma nem megy, akkor majd holnap!
És még valami: számomra az is fontos, hogy a kulcspozíciókban nők legyenek.
A mi vásárlóink ezeket az értéket preferálják. Tudják, kik vagyunk, mi van a borainkban, mi van mögötte. Ismerik a pincénket, sokat tudnak rólunk és a borról.
Különlegesek vagyunk, mert jó helyen vagyunk Villányban.

De a folyamatos megmérettetések azt is megmutatják, hogy minden amiért dolgozunk, küzdünk nap mint nap, annak van létjogosultsága. És egyre többen vannak, akik ezt értékelik!

DR. SZŰCS RÓBERT

Az a filozófiám, hogy amit jól csinálhat az ember, azt csinálja jól.

Egyébként én is „vidéki gyerek” vagyok, a föld, a mezőgazdaság sosem volt számomra ismeretlen vagy idegen. Pontosan tudom milyen kínlódás, mennyi munka, mekkora rizikó van a mezőgazdaságban. Ezért mindig tiszteltem azt a munkát, erőfeszítést, amit Villányban is láttam.

Több mint 20 éve kerültem igazán közel a vörösborhoz, megismertem kisebb családi borászatokat, területeket. Elkezdtem a különbségeket felfedezni, részletekbe menően kiélvezni, utánanézni, miből mi, hogyan készül, elkezdtem bort kóstolni egyre tudatosabban.

Eközben az ország különböző vidékein található borokat teszteltem, és rá kellett jönnöm, ég és föld a különbség a villányi ízvilág, a villányi stílus és bármi más között, amit Magyarországon elő lehet állítani.

Nagyon inspirált a szőlő és a terroir átütő ereje. Ezért hoztuk létre a Jammertal Borbirtokot. Itt minden megvan, ami a modern vörösborkészítéshez kell. Persze a technológia nem helyettesíti a gondolkodást, a tapasztalatot, az intuíciót. Ha értesz hozzá, megkönnyíti, hogy nagy mennyiségben készíts kiváló minőségű bort.

Az elmúlt években hatalmas munkát végeztünk Sacival, a csapattal. Büszke vagyok rá, hogy sikerült bebizonyítani, amit mindig is gondoltam: Villánynak világbajnok terroir-ja van, és képes világszínvonalú bort adni.

KÖVESDI ZSÓFIA

Sosem akartam átlagos dolgot csinálni, hanem valami olyat, amihez kell a tudás, így jött a borászati szakma mint választás.

Igazából szerelembe csak később estem, a 3. gyakorlaton Új-Zélandon, 2016-ban. Egyszer csak úgy éreztem: értem, tudom hogyan lehet alkotni. Tudom, hogyan lehet használni ezeket az eszközöket, mint a festők az ecsetet. Tudom, miből mi lesz.
Azóta is az alkotás öröme motivál. Mind a művészeti mind a tudományos oldalát szeretem a borászatnak, de az operatív dolgokat, a tervezést is.

A legfontosabb egy borászatnál, hogy ne legyenek nagy kilengések. Mi meg tudjuk csinálni, le tudjuk hozni ugyanazt a tételt.

NAGY ZSOLT

Legjobban a természetet, a természetközeliséget szeretem a munkámban. 
A szőlő egy klassz nosztalgia, benne van a hagyomány, kapcsolódás a régmúlttal, a régi dolgokkal, a folytonosság. Öregapáméknál még szinte minden más volt. Gyalogművelés, háti permetezés, daráló, prés. Ma már teljesen elválik a szőlészeti és a borászati munka.

Az én munkám látványos, de a legbüszkébb arra vagyok, ahogy a szántóföldön kialakult a szőlőültetvény. A 110 hektár nagy részét, 60%-át én telepítettem. Olyan birtokot alakítottunk ki, ami a világ bármely részén megállná a helyét.
A borbirtok szerkezete, széles sávban elaprózott területeink vannak Palkonyától Hegyszentmártonig, a bornak, a borkészítésnek jó, de a szőlészetben igazi kihívást jelent. Vannak különbségek az érésben, az időjárásban, és logisztikai szempontból is sokszor okoz fejtörést.

DUDÁS ERIKA

Tudatosan erre készültem, közgazdász vagyok szálloda és vendéglátó szakon, és sommelier. Kezdetektől itt vagyok, amikor a pincéket kiásták, első pince, második pince, mindent láttam.

A munkában a bor motivál, és az a magas minőség, amit mi tudunk nyújtani. Én otthonról, a családból hozom, hogy csak a legjobb a jó. Számomra az a legcsodálatosabb benne, hogy nem a kötelező része az életünknek, hanem egy hozzáadott érték. Én élem és élvezem a minőségi gasztronómiát, és ez a kóstolásnál, kóstoltatásnál is átjön. Az átlagnál sokkal lelkesebbek vagyunk. Szerintem csak így lehet.

POLGÁR KATA

Borász családból származom, nem is volt kérdés, hogy mivel akarok foglalkozni.

Nagyon kedvelem a jó bort. Sokat adott és ad a mai napig, például barátokat. A kultúrához is hozzátartozik a bor ismerete, a borfogyasztás. Életem szerves részét képezi.

Legjobban a bizalom motivál, a kapcsolat a törzsvendégeinkkel, a beszélgetéseink, a borajánlók. Mindig arra törekszem, azt szeretném, hogy érezzék: ide hazaérkeznek. Szívügyem a jó vendéglátás.
A JBB különleges környezet, különleges borok és egy különleges csapat is. Büszke vagyok arra, hogy a része lehetek.

MALEK LÁSZLÓ

Az értékesítés és kapcsolattartás a feladatom. Akkor érzem magam jól, amikor a partnerekkel személyesen találkozom.

Mindig volt bennem versenyszellem, és szeretek nyerni. Sikernek élem meg, ha egy meglévő partnernél új bort mutatok, és aztán azt értékesítik. Egy-egy új tétel belistázása a siker.

A Jammertal különleges. Nem szeretnénk beállni a sorba, a csúcsra próbálunk törni. A tulajdonosok célkitűzése annak idején egyértelmű volt: bekerülni Európa legjobb borászatai közé. Azóta is ezzel a szemlélettel készülnek a boraink, nincs kompromisszum.

Neked is szívesen mesélek, mondok történeteket a borról, a Jammertal Borbirtokról.

MARKÓ ELŐD

Már gyerekkoromban feltűnt, és elgondolkodtatott, hogy az emberek megörülnek a bornak. Később szőlész-borászként végeztem. Egy rövid ideig borászként is dolgoztam, de 8 éve már kereskedelemmel foglalkozom.

Azokat a termékeket tudom eladni, amikkel azonosulni tudok, és amikben biztos vagyok, hogy általuk az életminőséget növeljük. Minden partneremre, vevőmre egyenként nagyon büszke vagyok, mert mindegyiket én hoztam, nem örököltem őket.

Termékismeret az én munkámban elengedhetetlen. Borászati technológiát tudni kell, nagyon fontos, még egy laikus fogyasztó számára is a szakmai felkészültség.
Nagyon motivál, hogy hiszem, amit csinálok az jó, és hogy az ügyfeleinknek is pluszt ad az életükhöz.


És szerintem ez mindannyiunkra igaz.