Hogyan tartsuk helyesen a borospoharat?
A rövid válasz: ahogyan szeretnénk. 🙂 Viszont bizonyos esetekben ne csodálkozzunk, ha a bennünket körülvevő környezetünk következtetéseket von le ebből borkulturális neveltetésünket illetően. Ha ez utóbbi esetleg nem volt teljeskörű, és elsősorban magunk miatt érdekes, hogy szól a protokoll, érdemes tovább olvasni.
Alapszabály: a poharat minél kevesebb ujjlenyomattal vagy folttal (ujjakon és tenyéren természetes módon található nedvesség!) lássuk el.
Amennyiben borospoharunknak van szára (ez alapkövetelmény), akkor azt használjuk.
Helyes tartás
Tenyerünkbe fogni a poharat kevéssé elegáns.
Helytelen tartás
Határesetet jelent, ha – például állófogadáson – inkább stabilizálni szeretnénk poharunkat. Ilyenkor kissé nyitott tenyérben (annak érdekében, hogy az ujjbegyek ne maszatolják be a üveget) – minél kisebb felületen érintve a pohár alsó részét – tarthatjuk.
„Határeset”
Van még egy speciális eset: ha túl hidegen (vörösbort 10 -12 °C körül) töltik a bort a pohárba. Ilyenkor vannak, akik két tenyerük hőjét felhasználva kívánják meggyorsítani a felmelegedést. Magatartásukat joggal háríthatják teljes egészében a szervírozó társukra. Igazat megvallva ez a varázslat sem gyorsítja igazán a bor megfelelő hőmérsékletének elérését, hiszen először a pohár fala, azután a bor legkülső rétege melegszik fel. Egyszerűbb, ha kivárunk pár percet.
Felmelegítés
A képen látható bort ide kattintva tudja kényelmesen megvásárolni.
KOH-I-NOOR CABERNET FRANC 2011
„Mindene megvan, mellyel egy igazán nagycabernet franc magával ragadhat. Hatalmas test, szilvalekváros íz-és illatok, pörkölt kávés és étcsokoládés aromák uralkodnak elsősorban, de számtalan rétegben rejteget izgalmas felfedezni valókat.”
Többre kíváncsi? Kérdése van? Örömmel állunk rendelkezésre a lenti elérhetőségeken.
***
Elérhetőségeink
Web: https://jbb.hu/
Webshop: https://jbb.hu/borok/
Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/
Címkék:
Legfrissebb bejegyzések
Nemzetközi sikersorozatunk töretlenül folytatódik
Az idei esztendő első harmadéve is igazolta, hogy nemzetközi szinten a magyar vörösborászatok közül a legtöbb elismerést folyamatosan továbbra is a Jammertal Borbirtok tételei kapják. Sikereink kovácsai: Nagy Zsolt és Kövesdi Zsófia Ami a nemzetközi objektív megítélést illeti, egyértelműen kiemelkedünk a teljes hazai vörösboros mezőnyből….
Villány tesz bennünket naggyá!
Elsősorban azt, aki él, és nem visszaél a világszínvonalú villányi kékszőlő terroir nyújtotta lehetőségekkel. A Villányi borvidék modern története finoman fogalmazva is tele van ellentmondásokkal. Nevezhetjük ezt „növekedési fájdalomnak” is, hiszen a felnőtté válás folyamata mindig nehéz. Viszont egy idő után fel kell nőni, akár…
Mennyire van bajban a (magyar) vörösbor?
Kezdjük a szőlővel Mivel a JBB vörösboros borászat (azért ne feledkezzünk meg Kövesdi Zsófia korszakos 2020-as évjáratú Ars Poetica Chardonnay tételéről, melynek folytatása a 2023-as évjáratból október körül kerül a piacra), írásunk nagyrészt a kékszőlő / vörösbor problémáival foglalkozik. Ezek viszont alaposan beágyazódtak az általános…