Legfrissebb

„Amit elvállalok, azt tűzön-vízen keresztül végigviszem”

„Amit elvállalok, azt tűzön-vízen keresztül végigviszem”

Nagy Zsolt kulcsfontosságú szerepet tölt be a Jammertal Borbirtok életében. A villányi terroirt úgy ismeri, mint a tenyerét. Több évtizedes tapasztalata és a szőlő szeretete teszi őt azzá a szakemberré, aki az oltványok telepítésétől kezdve egészen Nagyborrá formálódásukig végigkíséri a folyamatokat. De hogyan válik valaki…

Elolvasom
Milyen trendek formálják a Nagybort a jövőben?

Milyen trendek formálják a Nagybort a jövőben?

Alapvetően fontos különválasztani, hogy mi az, amit többé – kevésbé képzett, magukat megmondó embernek gondoló blogger / boríró / borbiznisz környékén sertepertélő aktivisták próbálnak trendként beállítani és mi az, ami a borüzlettel naponta erős szakmai alapokon foglalkozó, gazdaságilag is érdekelt Nagybor termelők tartanak fontosnak. A…

Elolvasom
Nemzetközi sikersorozatunk töretlenül folytatódik

Nemzetközi sikersorozatunk töretlenül folytatódik

Az idei esztendő első harmadéve is igazolta, hogy nemzetközi szinten a magyar vörösborászatok közül a legtöbb elismerést folyamatosan továbbra is a Jammertal Borbirtok tételei kapják. Sikereink kovácsai: Nagy Zsolt és Kövesdi Zsófia Ami a nemzetközi objektív megítélést illeti, egyértelműen kiemelkedünk a teljes hazai vörösboros mezőnyből….

Elolvasom
Villány tesz bennünket naggyá!

Villány tesz bennünket naggyá!

Elsősorban azt, aki él, és nem visszaél a világszínvonalú villányi kékszőlő terroir nyújtotta lehetőségekkel. A Villányi borvidék modern története finoman fogalmazva is tele van ellentmondásokkal. Nevezhetjük ezt „növekedési fájdalomnak” is, hiszen a felnőtté válás folyamata mindig nehéz. Viszont egy idő után fel kell nőni, akár…

Elolvasom
Mennyire van bajban a (magyar) vörösbor?

Mennyire van bajban a (magyar) vörösbor?

Kezdjük a szőlővel Mivel a JBB vörösboros borászat (azért ne feledkezzünk meg Kövesdi Zsófia korszakos 2020-as évjáratú Ars Poetica Chardonnay tételéről, melynek folytatása a 2023-as évjáratból október körül kerül a piacra), írásunk nagyrészt a kékszőlő / vörösbor problémáival foglalkozik. Ezek viszont alaposan beágyazódtak az általános…

Elolvasom
Rövid visszatekintés a 2023-as szüretre

Rövid visszatekintés a 2023-as szüretre

Folytatódnak a cabernet-k nagy évjáratai 2023-as szüretünk tavaly augusztus 30-án kezdődött szokás szerint a Jammertal Grand Rozé-nak szüretelt pinot noir leszedésével és október 24-én fejeződött be az utolsó cabernet sauvignon ládák beérkezésével. Művelési szempontból nagy figyelmet kellett fordítanunk a megfelelő növényvédelemre. Elsősorban a folyamatos párás…

Elolvasom

Bejegyzések

Borrendelés étteremben: mire ügyeljünk? III. rész

Borrendelés étteremben: mire ügyeljünk? III. rész

Néhány részlet, amire érdemes figyelni Ha végre elértünk arra a pontra, hogy meggyőződtünk arról, a megrendelt tételünk hibátlanul megjelent előttünk, még mindig felmerülhet néhány kérdés. Dekantálás Főleg drágább tételek esetében az éttermek egy részében automatikusan dekantálják a megrendelt bort, egy részében megkérdezik, dekantálják-e, persze vannak…

Elolvasom
Borrendelés étteremben: mire ügyeljünk? II. rész, borhibák

Borrendelés étteremben: mire ügyeljünk? II. rész, borhibák

Borhibák Ha elégedetten konstatáltuk, hogy pontosan az általunk kért tétel van előttünk, érdemes megtapintani a palackot és érzékelni a hőmérsékletét. Ugyanis a pezsgőnek jéghidegnek, a fehérbornak hűvösnek, a vörösbornak szobahőmérsékletűnek illik lennie. Vörösborok esetén a hideg / hűvös hőmérséklet inkább elvesz az élvezeti értékből. Ezután…

Elolvasom
Borrendelés étteremben: mire ügyeljünk?

Borrendelés étteremben: mire ügyeljünk?

1. rész Azt kaptuk-e, amit valóban megrendeltünk? Minden, a médiában mostanában elhangzó szkeptikus megnyilvánulás ellenére a magyar még mindig borszerető nemzet. Bár nálunk valóban nem szokás, ami a spanyoloknál vagy franciáknál, hogy az ebédhez is rendszeresen iszunk egy kis bort, de a vacsorához, főleg, ha…

Elolvasom
Kövesdi Zsófia az „Év Nemzetközi Női Borásza 2023″ Németországban!

Kövesdi Zsófia az „Év Nemzetközi Női Borásza 2023″ Németországban!

Németország legnagyobb internetes borértékelő portálja, a selection-online.de Kövesdi Zsófiát, a Jammertal Borbirtok vezető borászát az „Év Nemzetközi Női Borásza 2023” címmel tüntette ki. A német szakportál évente több, mint 10 ’ 000 tételt kóstol és értékel a világ minden részéről. https://www.selection-online.de/weinszene/internationale-winzerin-des-jahres-2023/ Magyar borász vagy borásznő…

Elolvasom
Rövid visszatekintés a 2022-es évjáratra az első újborok kóstolása után

Rövid visszatekintés a 2022-es évjáratra az első újborok kóstolása után

A 2022-es szüretünk tavaly augusztus 25.-én kezdődött a Jammertal Grand Rozé-nak szüretelt pinot noir leszedésével és október 26.-án fejeződött be az utolsó cabernet sauvignon fürtök begyűjtésével. Művelési szempontból az évjárat jó volt, az átlagosnál kevesebb gondot okoztak a szokványos szőlő-egészségügyi problémák. Szímminta Szőlészeti szempontból Janus-arcú…

Elolvasom
Robert Parker – The Wine Advocate értékelés

Robert Parker – The Wine Advocate értékelés

A nagy nemzetközi borversenyen elért kiemelkedő eredményeink után kíváncsiak voltunk, hogyan vélekedik a rólunk a borvilág talán legbefolyásosabb véleményvezére. A világ egyik legismertebb borkritikusa, Robert Parker alapította „ The Wine Advocate „ véleményt alkotott beküldött borainkról. A jelenleg forgalomban lévő Cassiopeia CF*CIH 2015 és a…

Elolvasom
A JBB nemzetközi sikersorozata folytatódik 2022-ben is

A JBB nemzetközi sikersorozata folytatódik 2022-ben is

2021 nekünk és velünk együtt a magyar vörösbornak a nagy nemzetközi áttörés éve volt. A Concours Mondial de Bruxelles 2021 versenyen a vörösborok között elért abszolút világelsőségünk a Villányi borvidék adottságait megkérdőjelezhetetlenné tették. Bebizonyosodott, hogy az itteni terroir egy megfelelően felkészült borbirtok munkatársainak kiváló képességeivel…

Elolvasom
Syrah vagy shiraz, ez itt a kérdés

Syrah vagy shiraz, ez itt a kérdés

A syrah és shiraz genetikailag ugyanaz a szőlőfajta, viszont az elnevezés más borstílust képvisel. A szőlőfajta eredete egykor sok vita tárgyát képezte. Sokan azt feltételezték, hogy a szicíliai Szirakuzából, mások szerint az ókori Perzsiából, Shiraz városa környékéről származott. Nota bene: a perzsa változat az ausztrál…

Elolvasom
Rövid visszatekintés a 2021-es évjáratra a szüret tükrében

Rövid visszatekintés a 2021-es évjáratra a szüret tükrében

A Jammertal Borbirtok 2021. október 30-án az utolsó cabernet sauvignon fürtök begyűjtésével befejezte az idei szüretet. Kövesdi Zsófia főborász Szőlészeti szempontból az évjáratot kitűnőre értékeljük. Az alapvetően száraz szeptember-október (csak néhány esős napot kellett végig izgulnunk) gyönyörűen beérett kékszőlővel ajándékozott meg bennünket. A merlot a…

Elolvasom