Bejegyzések

Borrendelés étteremben: mire ügyeljünk?
1. rész Azt kaptuk-e, amit valóban megrendeltünk? Minden, a médiában mostanában elhangzó szkeptikus megnyilvánulás ellenére a magyar még mindig borszerető nemzet. Bár nálunk valóban nem szokás, ami a spanyoloknál vagy franciáknál, hogy az ebédhez is rendszeresen iszunk egy kis bort, de a vacsorához, főleg, ha…
Elolvasom
Kövesdi Zsófia az „Év Nemzetközi Női Borásza 2023″ Németországban!
Németország legnagyobb internetes borértékelő portálja, a selection-online.de Kövesdi Zsófiát, a Jammertal Borbirtok vezető borászát az „Év Nemzetközi Női Borásza 2023” címmel tüntette ki. A német szakportál évente több, mint 10 ’ 000 tételt kóstol és értékel a világ minden részéről. https://www.selection-online.de/weinszene/internationale-winzerin-des-jahres-2023/ Magyar borász vagy borásznő…
Elolvasom
Rövid visszatekintés a 2022-es évjáratra az első újborok kóstolása után
A 2022-es szüretünk tavaly augusztus 25.-én kezdődött a Jammertal Grand Rozé-nak szüretelt pinot noir leszedésével és október 26.-án fejeződött be az utolsó cabernet sauvignon fürtök begyűjtésével. Művelési szempontból az évjárat jó volt, az átlagosnál kevesebb gondot okoztak a szokványos szőlő-egészségügyi problémák. Szímminta Szőlészeti szempontból Janus-arcú…
Elolvasom
Robert Parker – The Wine Advocate értékelés
A nagy nemzetközi borversenyen elért kiemelkedő eredményeink után kíváncsiak voltunk, hogyan vélekedik a rólunk a borvilág talán legbefolyásosabb véleményvezére. A világ egyik legismertebb borkritikusa, Robert Parker alapította „ The Wine Advocate „ véleményt alkotott beküldött borainkról. A jelenleg forgalomban lévő Cassiopeia CF*CIH 2015 és a…
Elolvasom
A JBB nemzetközi sikersorozata folytatódik 2022-ben is
2021 nekünk és velünk együtt a magyar vörösbornak a nagy nemzetközi áttörés éve volt. A Concours Mondial de Bruxelles 2021 versenyen a vörösborok között elért abszolút világelsőségünk a Villányi borvidék adottságait megkérdőjelezhetetlenné tették. Bebizonyosodott, hogy az itteni terroir egy megfelelően felkészült borbirtok munkatársainak kiváló képességeivel…
Elolvasom
Syrah vagy shiraz, ez itt a kérdés
A syrah és shiraz genetikailag ugyanaz a szőlőfajta, viszont az elnevezés más borstílust képvisel. A szőlőfajta eredete egykor sok vita tárgyát képezte. Sokan azt feltételezték, hogy a szicíliai Szirakuzából, mások szerint az ókori Perzsiából, Shiraz városa környékéről származott. Nota bene: a perzsa változat az ausztrál…
Elolvasom
Rövid visszatekintés a 2021-es évjáratra a szüret tükrében
A Jammertal Borbirtok 2021. október 30-án az utolsó cabernet sauvignon fürtök begyűjtésével befejezte az idei szüretet. Kövesdi Zsófia főborász Szőlészeti szempontból az évjáratot kitűnőre értékeljük. Az alapvetően száraz szeptember-október (csak néhány esős napot kellett végig izgulnunk) gyönyörűen beérett kékszőlővel ajándékozott meg bennünket. A merlot a…
Elolvasom
Dining Guide interjú dr. Szűcs Róberttel, a Jammertal Borbirtok tulajdonosával
„A világelső borunk egy óriási történet egész Villány számára” – Dining Guide interjú dr. Szűcs Róberttel, a Jammertal Borbirtok tulajdonosával „A Jammertal Birtokon immár húsz éve készítenek borokat dr. Szűcs Róbert tulajdonos irányítása alatt. Egészen idáig a marketingzajtól szinte teljesen visszahúzódva működtek, sok tekintetben újító…
Elolvasom
Szüreti helyzetkép Villányból 2021 szeptember végén
Kedves borbarátaink gyakran teszik fel nekünk a kérdést: „Milyen lesz az idei évjárat?” Ami biztos, eddig optimális volt a JBB számára a stratégiai fontosságú bordói fajták (merlot és cabernet) tekintetében. Azonban még mindig az út elején járunk, az elkövetkező 5 héten dől el minden. A…
Elolvasom