Bejegyzések

Miért nem látjuk a hype-olt borokat borversenyeken?
Általános tévhit, hogy Magyarországon 10 ’ 000 Ft felett inkább külföldi vörösborokat érdemes venni hazai termékek helyett, hogy az ember biztosra menjen. A borkereskedelem sajátosságai miatt a 10 – 15 ’ 000 Ft környékén a hazai kiskereskedelemben ( vinotékák, borszaküzletek ) legfeljebb a nemzetközi középmezőny…
Elolvasom
Miért koccintunk?
A koccintás egyike azoknak a régi hagyományoknak, amelyeket gondolkodás nélkül is végzünk. Egyesek szerint eredetileg a démonokat akarták elűzni. Mások úgy gondolják, hogy az ötlet az volt, hogy egy kis bort löttyentenek az ivópartner poharába – így az nem mérgezhetett meg anélkül, hogy megkockáztatta volna,…
Elolvasom
A rideg üzleti valóság találkozása a romantikus borászati elképzelésekkel
Mi az oka, hogy a tölgyfából készült hordók mellett más fatípust nem, vagy csak nagyon ritkán használnak a borászok? Az égetett kishordóban történő erjesztés és érlelés a bort faspecifikus érzékszervi tulajdonságokkal egészíti ki. A leggyakrabban használt típusok a különböző tölgyek. Természetesen vannak, akik kísérleteznek például…
Elolvasom
Mi is az a “natúrbor” és mitől különbözik a hagyományos borkészítéstől?
Mostanában egyre többet hallhatunk a nagyon divatosnak hangzó natúrborokról, de annál kevesebbet tudunk róluk. Ennek a borászati terméknek nincs pontos meghatározása. Nagyjából arról van szó, hogy a bort a lehető legkevesebb beavatkozással készítik el. E lépesek nagy része – a natúrbor szószólói mondják, nem mi…
Elolvasom
Magyar borbirtok nyert aranyérmet az International Magnum Awards 2020 versenyen
A Jammertal Borbirtok újabb nemzetközi elismerésben részesült. Madridban, egyetlen magyar díjazottként, az International Magnum Awards 2020 versenyen a Cassiopeia MCS*Achird 2012 Magnum aranyérmet nyert. Az International Magnum Awards 2008 óta kerül megrendezésre Madridban, ahol kizárólag prémium minőségű magnum palackokat minősítenek. Ez a verseny a nagyobb kiszerelésű tételek…
Elolvasom
Milyen fából készülnek az érlelésre használt kishordók?
Alapvetően 3 tölgyfafajtát használunk tölgyfahordó készítésre, amelyek botanikailag is különböznek egymástól. Quercus Alba – Amerikában őshonos Quercus Robur – Francia tölgy Querqus Petraea – Magyar tölgy A fa fajtákban alapvető különbség a fenol illetve tannintartalom, a különböző aromák mennyisége és összetétele. Az amerikai tölgy elősegíti…
Elolvasom
Az ördögi parafadugó
A borok palackozása jelentős arányban parafadugóval történik. Bár a világ néhány országában, mint Ausztriában, Ausztráliában és Új – Zélandon szinte teljes egészében átálltak a csavarzárra. Azért a vörös borokat a világ legnagyobb részén még mindig parafadugóval látják el. Egyes nagy piacokon, például Kínában el sem…
Elolvasom
Mindent a fából készült hordókról
A fémből készült bortároló tartályokról már beszéltünk. A tárolóedények másik nagy csoportja a fából készült hordó. Két alcsoportot különböztetünk meg: Ászokhordók Égetett kishordók (becenevükön „ barrique” hordók) Az ászokhordók többnyire kocsánytalan tölgy fájából készülnek, belső felszínük nyers, semmivel nem kezelt tölgyfa. Kapacitásuk rendszerint 10 – 100…
Elolvasom
Minden palackban van egy kicsi történelem és tudomány
A vörösbor évezredek óta létezik. Összetett ital, melynek tökéletesítése évekbe telhet. Minden palackban van egy kicsi történelem és tudomány. A vörösborok pozitív egészségügyi tulajdonsággal rendelkeznek. Mértékletes fogyasztásuk csökkenthetik a stroke előfordulásának esélyét a nem ivókkal szemben. Szinte hihetetlen, de, vannak olyan emberek, akik félnek a…
Elolvasom