Lehetőségek, kihívások, megtérülés. Beszélgetés Dr. Szűcs Róberttal, a Jammertál Borbirtok egyik tulajdonosával. Mint a világon egyetlen üzletágban, a borászatban sem lehet sima és egyenletesen felfelé ívelő egy zöldmezős beruházásként induló – ráadásul megelőző szakmai előélethez nem kapcsolódó – vállalkozás története. Vagy tévednénk? Nem tévednek. A…
Önt is rabul ejt a vörös csodálatos színe? Szívesen forgatja a poharában és hosszan nézegeti? Mindig is érdekelte, egyes borok mitől sűrűbb optikájúak, más borok mitől áttetszőbbek? Bár a borokat több szempontból osztályozzuk, pl. a szerint, hogy vörös, fehér vagy rozé, a borok színe sokkal…
Igen népszerűvé vált mostanában az öko-bor vagy bio-bor kifejezés. Egyes borkereskedők és sommelier-k aduászként, vagy éppenséggel utolsó érvként vágják ki, ha valamelyik bornak az ár/élvezeti-érték aránya érezhetően nem stimmel. Sajnos ez is azok közé a hype-ok közé sorolható, melyek jó hangzásuk miatt gyorsan divatossá válnak…
Tudta, hogy a Cassiopeia csillagkép a novemberi éjszakai horizonton a legjobban este 9:00 órakor látható? Utat mutat az éjszakai vándoroknak és az ablakból kitekintő álmodozóknak. Cassiopeia, Cepheus etióp király felesége magát és leányát, Andromedát szebbnek tartotta, mint a tengeri nimfákat, a Nereidákat. A vérig sértett…
Önnek megvan az az élménye, hogy egy jóízű borkóstolást megelőzően behatóan megismerkedik a borászat gyártási folyamataival, kulisszatitkaival? Ha még nem járt nálunk és a jelenlegi egészségügyi helyzet javulási tendenciát mutat, örömmel látjuk, addig is online mesélünk róla. Alapvetés, hogy kiváló borokhoz kiváló infrastruktúra is (!)…
A jelenlegi körülmények között felértékelődik a „quality me time”, vagyis az az idő, amelyet lehetőleg olyan minőségben töltsünk, amely hozzánk méltó. Igaz ez arra is, hogy minőségi ételeket és italokat fogyasszunk és jól bánjunk saját magunkkal. Szerintünk a luxus a mindennapok örömében rejlik. Önnek már…
A rövid válasz: ahogyan szeretnénk. 🙂 Viszont bizonyos esetekben ne csodálkozzunk, ha a bennünket körülvevő környezetünk következtetéseket von le ebből borkulturális neveltetésünket illetően. Ha ez utóbbi esetleg nem volt teljeskörű, és elsősorban magunk miatt érdekes, hogy szól a protokoll, érdemes tovább olvasni. Alapszabály: a poharat minél kevesebb…
Ezen a csípős, novemberi hétvégén lélekmelengető finomsággal készültünk, amelyet mellesleg a francia gasztronómia egyik csúcsának tartanak. Jó hírünk van: Ön is el tudja készíteni. Ha álmodozott valaha arról, hogy örömmel áldozna a home fine dining-nak, itt az alkalom, mert a sütemény látványra is csodálatos, pláne…
Ismerik azt a helyzetet, amikor egy borász kissé tudálékosan analizálja a bort, de a hallgatóság füllel és aggyal kapaszkodik, hogy megértse, miről is van szó? Repkednek a szakzsargonok, eközben a vendégek feszült mosollyal szaglásszák a kínált bort? A minap egy baráti online kóstoláson egy ismerősünk…