Egy előző blogposztunk kapcsán (ide kattintva tekinthető meg) többen feltették a kérdést: Igaz az, hogy a nagyobb térfogatú palackokban lévő bor lassabban öregszik, mint a kisebbekben? Igen. A levegővel érintkező bor felülete nagyobb borosüvegekben valójában kisebb, ezért a bor lassabban öregszik. A bor oxidációja következtében bekövetkező…
A videóban Kövesdi Zsófia, a Jammertal Borbirtok főborásza beszél Szüret után miért fémtartályban van a bor? Miért nem fahordóban? Miután a vörösbor cefre alkoholosan kierjedt, préselésre kerül a sor. Innen az útja egyenesen egy saválló acéltartályba vezet. Ennek három főbb oka van: Az első…
Az alábbi kérdés érkezett hozzánk a Facebookon:„mi a különbség a pancsolás és a házasítás között?” A válasz erre elég könnyű. Mielőtt megadjuk, egy dolgot feltétlenül tisztázzunk: számunkra a bor a természet csodás és nagylelkű ajándéka az emberek számára. Mi a bornak meg kívánjuk adni a…
A Jammertal Borbirtok kollégái, Kövesdi Zsófia főborász és Nagy Zsolt szőlész válaszol a hozzánk beérkezett kérdésekre. Webshop: https://jbb.hu/borok/ *** Elérhetőségeink Web: https://jbb.hu/ Webshop: https://jbb.hu/borok/ Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/ *** A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva.
Sok kérdést kaptunk arról, mely időszak a legkritikusabb a borkészítést szempontjából. A válasz egyszerű: a borkészítés kritikus folyamatok láncolata. „Ceterum censeo” … kizárólag kiváló szőlőből van esélyünk kiváló bort készíteni. A jó évjárat sem garancia azonban semmire, ha nem várjuk ki türelmesen a szőlő optimális beérését….
„Cuvée”, „blend”, a németből ( „Verschnitt” ) rossz magyarítással átvett „vágott bor” mind ugyanarra utalnak: a borok házasítására. A házasítás legalább két bor keveréke, mely célja, hogy az eredeti alkotórészekhez képest egy érdekesebb / jobb / más típusú tétel jöjjön létre. Melyek is a fő…
Alapvetően 3 tölgyfafajtát használunk tölgyfahordó készítésre, amelyek botanikailag is különböznek egymástól. Quercus Alba – Amerikában őshonos Quercus Robur – Francia tölgy Querqus Petraea – Magyar tölgy A fa fajtákban alapvető különbség a fenol illetve tannintartalom, a különböző aromák mennyisége és összetétele. Az amerikai tölgy elősegíti…
Ha borszőlőről beszélünk, az első szóba kerülő nagy választóvonal a „világfajták” és az „autochton” fajták között húzódik. De mit is rejtenek ezek a kifejezések? A világfajta kifejezést azokra a borszőlőkre vonatkozik, melyeket a nem egy jól meghatározott földrajzi területen termelnek, hanem elterjedtek mind az öt…
A Jammertal Borbirtok elkötelezett a kulturált italfogyasztás iránt. Boraink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
ÜNNEPI NYITVATARTÁS🎄
JBB Látogatóközpont ünnepi nyitva tartása:
2025.12.20-án 20 óráig vagyunk nyitva 2025-ben utoljára.
2025.12.21. és 2026.01.31. között zárva leszünk.
JBB budaörsi Kiskereskedelmi Egységének ünnepi nyitva tartása:
2025.12.19. 15.00 óráig vagyunk nyitva.
2025.12.20 és 2026.01.04. között zárva leszünk.
JBB webshop: 2025-ben utolsó rendelési dátum:
személyes átvétel esetén (Budaörsön illetve Villányban) 2025.12.18. 16 óráig,
ettől eltérő átvételi mód esetén kérjük, hogy egyeztessenek Kollégáinkkal (minden rendelés kiszállítását megpróbáljuk megoldani, de a futárszolgálatok évvégi leterheltsége miatt mindenképp szükséges, hogy egyeztessünk).
2026-ban első rendelésfeldolgozási nap:
2026.01.06.
Köszönjük minden kedves Borvásárlónknak, hogy idén is a JBB borait választották felejthetetlen pillanataikhoz!