luxus_borászat címke bejegyzései


Nemzetközi sikersorozatunk töretlenül folytatódik

Nemzetközi sikersorozatunk töretlenül folytatódik

Az idei esztendő első harmadéve is igazolta, hogy nemzetközi szinten a magyar vörösborászatok közül a legtöbb elismerést folyamatosan továbbra is a Jammertal Borbirtok tételei kapják. Sikereink kovácsai: Nagy Zsolt és Kövesdi Zsófia Ami a nemzetközi objektív megítélést illeti, egyértelműen kiemelkedünk a teljes hazai vörösboros mezőnyből….

Elolvasom
Mennyire van bajban a (magyar) vörösbor?

Mennyire van bajban a (magyar) vörösbor?

Kezdjük a szőlővel Mivel a JBB vörösboros borászat (azért ne feledkezzünk meg Kövesdi Zsófia korszakos 2020-as évjáratú Ars Poetica Chardonnay tételéről, melynek folytatása a 2023-as évjáratból október körül kerül a piacra), írásunk nagyrészt a kékszőlő / vörösbor problémáival foglalkozik. Ezek viszont alaposan beágyazódtak az általános…

Elolvasom
Rövid visszatekintés a 2023-as szüretre

Rövid visszatekintés a 2023-as szüretre

Folytatódnak a cabernet-k nagy évjáratai 2023-as szüretünk tavaly augusztus 30-án kezdődött szokás szerint a Jammertal Grand Rozé-nak szüretelt pinot noir leszedésével és október 24-én fejeződött be az utolsó cabernet sauvignon ládák beérkezésével. Művelési szempontból nagy figyelmet kellett fordítanunk a megfelelő növényvédelemre. Elsősorban a folyamatos párás…

Elolvasom
Borrendelés étteremben: mire ügyeljünk? II. rész, borhibák

Borrendelés étteremben: mire ügyeljünk? II. rész, borhibák

Borhibák Ha elégedetten konstatáltuk, hogy pontosan az általunk kért tétel van előttünk, érdemes megtapintani a palackot és érzékelni a hőmérsékletét. Ugyanis a pezsgőnek jéghidegnek, a fehérbornak hűvösnek, a vörösbornak szobahőmérsékletűnek illik lennie. Vörösborok esetén a hideg / hűvös hőmérséklet inkább elvesz az élvezeti értékből. Ezután…

Elolvasom
Rövid visszatekintés a 2022-es évjáratra az első újborok kóstolása után

Rövid visszatekintés a 2022-es évjáratra az első újborok kóstolása után

A 2022-es szüretünk tavaly augusztus 25.-én kezdődött a Jammertal Grand Rozé-nak szüretelt pinot noir leszedésével és október 26.-án fejeződött be az utolsó cabernet sauvignon fürtök begyűjtésével. Művelési szempontból az évjárat jó volt, az átlagosnál kevesebb gondot okoztak a szokványos szőlő-egészségügyi problémák. Szímminta Szőlészeti szempontból Janus-arcú…

Elolvasom
Robert Parker előjegyzés akció

Robert Parker előjegyzés akció

A Jammertal Borbirtok Robert Parker Wine Advocate által 90 -91 – 92 pontosra értékelt borai előjegyezhetőek. A világ egyik legismertebb borkritikusa, Robert Parker alapította „ The Wine Advocate „ véleményt alkotott beküldött borainkról. A jelenleg forgalomban lévő Cassiopeia CF*CIH 2015 és a Cassiopeia MCF*CAPH 2015…

Elolvasom
A JBB nemzetközi sikersorozata folytatódik 2022-ben is

A JBB nemzetközi sikersorozata folytatódik 2022-ben is

2021 nekünk és velünk együtt a magyar vörösbornak a nagy nemzetközi áttörés éve volt. A Concours Mondial de Bruxelles 2021 versenyen a vörösborok között elért abszolút világelsőségünk a Villányi borvidék adottságait megkérdőjelezhetetlenné tették. Bebizonyosodott, hogy az itteni terroir egy megfelelően felkészült borbirtok munkatársainak kiváló képességeivel…

Elolvasom
Ars Poetica Syrah 2020 előjegyzés

Ars Poetica Syrah 2020 előjegyzés

Főborászunk, Kövesdi Zsófia újabb ritkaságszámba menő alkotása Ars Poetica Syrah 2020 Zsófia innovációs kedvének és tehetségének köszönhető ez a Villányra egyáltalán nem jellemző tétel. A borvidéken kevés syrah ültetvény található, itt nincs hosszú előtörténete e fajtának. Kövesdi Zsófia és Nagy Zsolt Az elmúlt másfél évtizedben…

Elolvasom
Syrah vagy shiraz, ez itt a kérdés

Syrah vagy shiraz, ez itt a kérdés

A syrah és shiraz genetikailag ugyanaz a szőlőfajta, viszont az elnevezés más borstílust képvisel. A szőlőfajta eredete egykor sok vita tárgyát képezte. Sokan azt feltételezték, hogy a szicíliai Szirakuzából, mások szerint az ókori Perzsiából, Shiraz városa környékéről származott. Nota bene: a perzsa változat az ausztrál…

Elolvasom