villányi_bor címke bejegyzései


Bor és üzlet: a borkészítés folyamatának kritikus kérdései

Bor és üzlet: a borkészítés folyamatának kritikus kérdései

Sok kérdést kaptunk arról, mely időszak a legkritikusabb a borkészítést szempontjából. A válasz egyszerű: a borkészítés kritikus folyamatok láncolata. „Ceterum censeo” … kizárólag kiváló szőlőből van esélyünk kiváló bort készíteni. A jó évjárat sem garancia azonban semmire, ha nem várjuk ki türelmesen a szőlő optimális beérését….

Elolvasom
Cabernet sauvignon, a világhódító

Cabernet sauvignon, a világhódító

Sajnálatos módon elég sok „zöldség” jelenik meg a neten a különböző szőlő – és borfajtákról. Tegyünk egy kis rendet. Bowers és Meredith ( UC Davis ) 1997-es DNS – kutatási eredményei azt igazolják, hogy a cabernet franc és sauvignon blanc a XVIII. század körül kialakult…

Elolvasom
Borházasítás mint művészet

Borházasítás mint művészet

„Cuvée”, „blend”, a németből ( „Verschnitt” ) rossz magyarítással átvett „vágott bor” mind ugyanarra utalnak: a borok házasítására. A házasítás legalább két bor keveréke, mely célja, hogy az eredeti alkotórészekhez képest egy érdekesebb / jobb / más típusú tétel jöjjön létre. Melyek is a fő…

Elolvasom
A borászatban a technológia nem ellenség, hanem jóbarát

A borászatban a technológia nem ellenség, hanem jóbarát

A magas szintű technológia alkalmazása a borászatban a köztudatban még mindig leginkább negatív érzéseket ébreszt. Ez talán érthető a jelenleg ötödik, hatodik és ennél is több X-üket taposó borszeretők körében, hiszen ők még a szocialista nagyipari borászatra is asszociálhatnak. Szeretnénk egy kicsit körül járni ezt…

Elolvasom
Miért nem látjuk a hype-olt borokat borversenyeken?

Miért nem látjuk a hype-olt borokat borversenyeken?

Általános tévhit, hogy Magyarországon 10 ’ 000 Ft felett inkább külföldi vörösborokat érdemes venni hazai termékek helyett, hogy az ember biztosra menjen. A borkereskedelem sajátosságai miatt a 10 – 15 ’ 000 Ft környékén a  hazai kiskereskedelemben ( vinotékák, borszaküzletek ) legfeljebb a nemzetközi középmezőny…

Elolvasom
Miért koccintunk?

Miért koccintunk?

A koccintás egyike azoknak a régi hagyományoknak, amelyeket gondolkodás nélkül is végzünk. Egyesek szerint eredetileg a démonokat akarták elűzni. Mások úgy gondolják, hogy az ötlet az volt, hogy egy kis bort löttyentenek az ivópartner poharába – így az nem mérgezhetett meg anélkül, hogy megkockáztatta volna,…

Elolvasom
A rideg üzleti valóság találkozása a romantikus borászati elképzelésekkel

A rideg üzleti valóság találkozása a romantikus borászati elképzelésekkel

Mi az oka, hogy a tölgyfából készült hordók mellett más fatípust nem, vagy csak nagyon ritkán használnak a borászok? Az égetett kishordóban történő erjesztés és érlelés a bort faspecifikus érzékszervi tulajdonságokkal egészíti ki.  A leggyakrabban használt típusok a különböző tölgyek. Természetesen vannak, akik kísérleteznek például…

Elolvasom