villányi_borok címke bejegyzései


Villány tesz bennünket naggyá!

Villány tesz bennünket naggyá!

Elsősorban azt, aki él, és nem visszaél a világszínvonalú villányi kékszőlő terroir nyújtotta lehetőségekkel. A Villányi borvidék modern története finoman fogalmazva is tele van ellentmondásokkal. Nevezhetjük ezt „növekedési fájdalomnak” is, hiszen a felnőtté válás folyamata mindig nehéz. Viszont egy idő után fel kell nőni, akár…

Elolvasom
Borrendelés étteremben: mire ügyeljünk? II. rész, borhibák

Borrendelés étteremben: mire ügyeljünk? II. rész, borhibák

Borhibák Ha elégedetten konstatáltuk, hogy pontosan az általunk kért tétel van előttünk, érdemes megtapintani a palackot és érzékelni a hőmérsékletét. Ugyanis a pezsgőnek jéghidegnek, a fehérbornak hűvösnek, a vörösbornak szobahőmérsékletűnek illik lennie. Vörösborok esetén a hideg / hűvös hőmérséklet inkább elvesz az élvezeti értékből. Ezután…

Elolvasom
Ars Poetica Syrah 2020 előjegyzés

Ars Poetica Syrah 2020 előjegyzés

Főborászunk, Kövesdi Zsófia újabb ritkaságszámba menő alkotása Ars Poetica Syrah 2020 Zsófia innovációs kedvének és tehetségének köszönhető ez a Villányra egyáltalán nem jellemző tétel. A borvidéken kevés syrah ültetvény található, itt nincs hosszú előtörténete e fajtának. Kövesdi Zsófia és Nagy Zsolt Az elmúlt másfél évtizedben…

Elolvasom
Syrah vagy shiraz, ez itt a kérdés

Syrah vagy shiraz, ez itt a kérdés

A syrah és shiraz genetikailag ugyanaz a szőlőfajta, viszont az elnevezés más borstílust képvisel. A szőlőfajta eredete egykor sok vita tárgyát képezte. Sokan azt feltételezték, hogy a szicíliai Szirakuzából, mások szerint az ókori Perzsiából, Shiraz városa környékéről származott. Nota bene: a perzsa változat az ausztrál…

Elolvasom
Dining Guide interjú dr. Szűcs Róberttel, a Jammertal Borbirtok tulajdonosával

Dining Guide interjú dr. Szűcs Róberttel, a Jammertal Borbirtok tulajdonosával

„A világelső borunk egy óriási történet egész Villány számára” – Dining Guide interjú dr. Szűcs Róberttel, a Jammertal Borbirtok tulajdonosával „A Jammertal Birtokon immár húsz éve készítenek borokat dr. Szűcs Róbert tulajdonos irányítása alatt. Egészen idáig a marketingzajtól szinte teljesen visszahúzódva működtek, sok tekintetben újító…

Elolvasom
Jammertal Villányi Franc 2016 előjegyzés

Jammertal Villányi Franc 2016 előjegyzés

A cabernet franc egy olyan világfajta, amely önállóan ritkán jelenik meg. Valószínűleg már az I. század óta termesztik, e néven azonban csak a XVII. században válik ismertté Franciaországban. Számos ismert fajta „ősapja”: cabernet sauvignon, merlot és carmenere. Bár minden kontinensen próbálkoznak vele, összességében a világon…

Elolvasom
Szüreti helyzetkép Villányból 2021 szeptember végén

Szüreti helyzetkép Villányból 2021 szeptember végén

Kedves borbarátaink gyakran teszik fel nekünk a kérdést: „Milyen lesz az idei évjárat?” Ami biztos, eddig optimális volt a JBB számára a stratégiai fontosságú bordói fajták (merlot és cabernet) tekintetében. Azonban még mindig az út elején járunk, az elkövetkező 5 héten dől el minden. A…

Elolvasom
Már csak 4 nap és zárul a játék

Már csak 4 nap és zárul a játék

Kiválót nyújtani nem szerencse, hanem döntés és szokás kérdése. Mi megalkuvás nélkül erre törekszünk. Határozott elképzelésünk van arról, hogy a kitűnő bor mit jelent és sok éves munkánkat meg is koronázta, hogy júliusban a Concours Mondial de Bruxelles 2021 bor világversenyen birtokunk Cassiopeia Merlot 2015…

Elolvasom
Ami a vásárlóinknak fontos, nekünk még fontosabb

Ami a vásárlóinknak fontos, nekünk még fontosabb

Köszönjük Mindenkinek a pár nap alatt beérkezett, borfogyasztással kapcsolatos, több száz nagyon hasznos véleményét, amely minden várakozásunkat felülmúlta. A Jammertal Borbirtok azért tud világszinten elismert borokat készíteni, mert folyamatosan monitorozza a tevékenységét, és kíváncsi a vásárlói szokásokra és borbarátok véleményére. Időt szánunk a beérkezett észrevételek…

Elolvasom