A vörösbor évezredek óta létezik. Összetett ital, melynek tökéletesítése évekbe telhet. Minden palackban van egy kicsi történelem és tudomány. A vörösborok pozitív egészségügyi tulajdonsággal rendelkeznek. Mértékletes fogyasztásuk csökkenthetik a stroke előfordulásának esélyét a nem ivókkal szemben. Szinte hihetetlen, de, vannak olyan emberek, akik félnek a…
Milyennek értékeli az idei szüretet? Kitűnő évjáratot tudunk magunk mögött. A meleg jótékony hatással volt az érésre. A villányi borvidéket elkerülték a komolyabb természeti csapások, gondolok itt a kiterjedtebb jégesőre vagy igazi aszályra. Növényvédelmi szempontból is viszonylag egyszerű dolgunk volt, leginkább a lisztharmatra kellett odafigyelnünk….
Ha borszőlőről beszélünk, az első szóba kerülő nagy választóvonal a „világfajták” és az „autochton” fajták között húzódik. De mit is rejtenek ezek a kifejezések? A világfajta kifejezést azokra a borszőlőkre vonatkozik, melyeket a nem egy jól meghatározott földrajzi területen termelnek, hanem elterjedtek mind az öt…
Igen népszerűvé vált mostanában az öko-bor vagy bio-bor kifejezés. Egyes borkereskedők és sommelier-k aduászként, vagy éppenséggel utolsó érvként vágják ki, ha valamelyik bornak az ár/élvezeti-érték aránya érezhetően nem stimmel. Sajnos ez is azok közé a hype-ok közé sorolható, melyek jó hangzásuk miatt gyorsan divatossá válnak…
A jelenlegi körülmények között felértékelődik a „quality me time”, vagyis az az idő, amelyet lehetőleg olyan minőségben töltsünk, amely hozzánk méltó. Igaz ez arra is, hogy minőségi ételeket és italokat fogyasszunk és jól bánjunk saját magunkkal. Szerintünk a luxus a mindennapok örömében rejlik. Önnek már…
Nagyon örültünk a pozitív visszajelzéseknek új sorozatunk első cikke kapcsán, ugyanis olyan kérdéseket válaszolunk meg, melyek kifejezetten a „nem mertem feltenni, mert szerintem ciki” kérdéseken alapulnak. Lehet tőlünk bátran kérdezni, lelkesen válaszolunk, ugyanis ez az életünk és szenvedélyünk. A Jammertal Borbirtok prémium, világszinten jegyzett borokat…
A rövid válasz: ahogyan szeretnénk. 🙂 Viszont bizonyos esetekben ne csodálkozzunk, ha a bennünket körülvevő környezetünk következtetéseket von le ebből borkulturális neveltetésünket illetően. Ha ez utóbbi esetleg nem volt teljeskörű, és elsősorban magunk miatt érdekes, hogy szól a protokoll, érdemes tovább olvasni. Alapszabály: a poharat minél kevesebb…
Ezen a csípős, novemberi hétvégén lélekmelengető finomsággal készültünk, amelyet mellesleg a francia gasztronómia egyik csúcsának tartanak. Jó hírünk van: Ön is el tudja készíteni. Ha álmodozott valaha arról, hogy örömmel áldozna a home fine dining-nak, itt az alkalom, mert a sütemény látványra is csodálatos, pláne…
Ismerik azt a helyzetet, amikor egy borász kissé tudálékosan analizálja a bort, de a hallgatóság füllel és aggyal kapaszkodik, hogy megértse, miről is van szó? Repkednek a szakzsargonok, eközben a vendégek feszült mosollyal szaglásszák a kínált bort? A minap egy baráti online kóstoláson egy ismerősünk…