A fémből készült bortároló tartályokról már beszéltünk. A tárolóedények másik nagy csoportja a fából készült hordó. Két alcsoportot különböztetünk meg: Ászokhordók Égetett kishordók (becenevükön „ barrique” hordók) Az ászokhordók többnyire kocsánytalan tölgy fájából készülnek, belső felszínük nyers, semmivel nem kezelt tölgyfa. Kapacitásuk rendszerint 10 – 100…
A cabernet franc-t valószínűleg valamikor a XVII. században a délnyugat-franciaországi Libournais régióban nemesíthették, akkoriban, amikor Richelieu bíboros szőlő oltványokat küldött a Loire-völgybe. Először a Bourgueil apátságban telepítették egy Breton nevű apát gondozásában, akinek neve összekapcsolódott a szőlőével. A XVIII. századra már cabernet franc (más néven…
Ha borszőlőről beszélünk, az első szóba kerülő nagy választóvonal a „világfajták” és az „autochton” fajták között húzódik. De mit is rejtenek ezek a kifejezések? A világfajta kifejezést azokra a borszőlőkre vonatkozik, melyeket a nem egy jól meghatározott földrajzi területen termelnek, hanem elterjedtek mind az öt…
Lehetőségek, kihívások, megtérülés. Beszélgetés Dr. Szűcs Róberttal, a Jammertál Borbirtok egyik tulajdonosával. Mint a világon egyetlen üzletágban, a borászatban sem lehet sima és egyenletesen felfelé ívelő egy zöldmezős beruházásként induló – ráadásul megelőző szakmai előélethez nem kapcsolódó – vállalkozás története. Vagy tévednénk? Nem tévednek. A…
Önt is rabul ejt a vörös csodálatos színe? Szívesen forgatja a poharában és hosszan nézegeti? Mindig is érdekelte, egyes borok mitől sűrűbb optikájúak, más borok mitől áttetszőbbek? Bár a borokat több szempontból osztályozzuk, pl. a szerint, hogy vörös, fehér vagy rozé, a borok színe sokkal…
Igen népszerűvé vált mostanában az öko-bor vagy bio-bor kifejezés. Egyes borkereskedők és sommelier-k aduászként, vagy éppenséggel utolsó érvként vágják ki, ha valamelyik bornak az ár/élvezeti-érték aránya érezhetően nem stimmel. Sajnos ez is azok közé a hype-ok közé sorolható, melyek jó hangzásuk miatt gyorsan divatossá válnak…
Az erjesztőtartályok a cefre kierjesztésére szolgálnak, és úgy vannak kialakítva, hogy az erjedés végén a törkölyt ki lehessen szedni a tartályból. A cefre a forrásban lévő bor, szőlőhéj és szőlőmag összessége. A törköly a szőlőhéj- és mag maradványok tömege. A JBB fém erjesztőtartályai teljesen automatizáltak,…
Tudta, hogy a Cassiopeia csillagkép a novemberi éjszakai horizonton a legjobban este 9:00 órakor látható? Utat mutat az éjszakai vándoroknak és az ablakból kitekintő álmodozóknak. Cassiopeia, Cepheus etióp király felesége magát és leányát, Andromedát szebbnek tartotta, mint a tengeri nimfákat, a Nereidákat. A vérig sértett…
Önnek megvan az az élménye, hogy egy jóízű borkóstolást megelőzően behatóan megismerkedik a borászat gyártási folyamataival, kulisszatitkaival? Ha még nem járt nálunk és a jelenlegi egészségügyi helyzet javulási tendenciát mutat, örömmel látjuk, addig is online mesélünk róla. Alapvetés, hogy kiváló borokhoz kiváló infrastruktúra is (!)…
A Jammertal Borbirtok elkötelezett a kulturált italfogyasztás iránt. Boraink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.
ÜNNEPI NYITVATARTÁS🎄
JBB Látogatóközpont ünnepi nyitva tartása:
2025.12.20-án 20 óráig vagyunk nyitva 2025-ben utoljára.
2025.12.21. és 2026.01.31. között zárva leszünk.
JBB budaörsi Kiskereskedelmi Egységének ünnepi nyitva tartása:
2025.12.19. 15.00 óráig vagyunk nyitva.
2025.12.20 és 2026.01.04. között zárva leszünk.
JBB webshop: 2025-ben utolsó rendelési dátum:
személyes átvétel esetén (Budaörsön illetve Villányban) 2025.12.18. 16 óráig,
ettől eltérő átvételi mód esetén kérjük, hogy egyeztessenek Kollégáinkkal (minden rendelés kiszállítását megpróbáljuk megoldani, de a futárszolgálatok évvégi leterheltsége miatt mindenképp szükséges, hogy egyeztessünk).
2026-ban első rendelésfeldolgozási nap:
2026.01.06.
Köszönjük minden kedves Borvásárlónknak, hogy idén is a JBB borait választották felejthetetlen pillanataikhoz!